След финала на CrossFit Games всички ние – зрителите, би трябвало да бъдем много доволни. Имаше интрига, имаше драма с отпадането на фаворити, имаше нечовешки битки и преследване на първото място до последно. Видяхме нови звезди, виждаме и как залязват някои от по-старите.

За пръв път до финалите се докоснаха хора от много държави. Макар да отпаднаха рано, националните шампиони натрупаха много опит и със сигурност ще искат да се върнат на финалите догодина. А в същото време конкурентите им ще преследват още по-яростно целите си.

Така че новият формат, който е и едно ново начало, дава поводи за оптимизъм: кросфит отива по-близо до много повече хора и много повече състезатели могат да атакуват финалите. А на самите финали ги няма скучните хийтове, при които няма интрига за крайното класиране.

Нов формат – същите шампиони

Въпреки новия формат на състезанието, шампионите в основните дивизии – мъже, жени и отбори, са същите. Отборът на Рич Фронинг Mayhem Freedom взе белите фланелки на водачи още след първото състезание и остана с тях до края. Тиа-Клер Туми също не се раздели с лидерската си позиция след първия ден.

Най-драматично беше при мъжете, където след първия ден водач бе Фрейзър, но след това Олсен го измести. В крайна сметка Фрейзър се върна по-силен в последния ден и отвя конкурента си.

Най-великите

Тиа-Клер Туми вече официално е най-успешната жена в историята на кросфит игрите – с три последователни титли Fittest on Earth, предхождани от две втори позиции. В петте си участия на финали Туми не е била по-назад от второ място!

Мат Фрейзър пък се изравни с Рич Фронинг – четири поредни първи места, а преди това – две втори. Едва ли той ще спре дотук и догодина ще се бори за мястото на най-велик кросфитър в историята.

Фрейзър успя да навакса изоставане от 35 точки преди последните три комплекса и в крайна сметка да завърши с 35 точки преднина пред Ноа Олсен.

При отборите воденият от Рич Фронинг Mayhem Freedom пак е на върха. Въпреки новия формат, който позволяваше смяна на състезатели и формиране на „суперотбори“. Макар и интригата да беше убита още в зародиш, състезанията при отборите останаха супер атрактивни докрая.

Новите лица

Пресявките дадоха възможност на финалистите да се откроят – имахме два дни, в които да следим за техните качества. Ако трябва да посочим само две имена, това със сигурност са Хейли Адамс (18 години) и Саксон Панчик (23 години). Всъщност, като изключим Кристин Холте, Кари Пиърс и Уил Мурад, всички финалисти бяха на възраст под 30 години, което означава, че ни предстоят много и вълнуващи състезания и занапред!

Недоволните

Недоволството от новия формат, в който в първите три дни отпадаха финалисти, започна да расте осезаемо в петък, но в събота бе най-силно. Причината за това е фактът, че постепенно от играта започнаха да отпадат някои от емблематичните за CrossFit състезатели и фаворити.

Коментарът на директора на игрите Дейв Кастро е красноречив: това, което трябва да направят недоволните, е да тренират повече и да са готови за най-различни състезания. Дали това означава, че форматът на финалите ще е същият и догодина, не е ясно. Нашата прогноза е, че все пак може би предстоят нови промени.

Тренировките

Този път комплексите бяха по-малко от обикновено – имаше общо 13 тренировки с оценка. Видяхме снач в началото и в края, както и изключително атрактивен формат за състезанието с обръщане. Имаше пудовки, дъмбели и нови движения. Това, което тази година отсъстваше, беше карането на колело по трасе, нямаше и трасе с препятствия. Нямаше и странен обект за бутане/носене/удряне.

В 13-те комплекса имаше общо 4 бенчмарка – Мери, Изабел, Грейс, 30 силови на халки. Имаше страшно много гимнастика (ходене на ръце, пистолети, HSPU, катерене на въже, пръсти към халки, силови възлизания (на лост и на халки). Имаше тестове за издръжливост (бягане с тежка раница, плуване, бърпита), имаше и тест за експлозивна сила – спринт. Общо взето: имаше всичко.

Следващите игри

CrossFit Games 2020 ще са следващото лято. Новото е, че Open тренировките са измесетени с около четири месеца и започват през октомври тази година. Веднага след тях започва и поредицата Sactional Events, която ще излъчи финалисти.

В рамките на Open Games отново ще бъдат избрани национални шампиони, които ще представляват държавите си на финалите. Така че: започвайте с подготовката и се гответе за новите изпитания!

CrossFit Games – ден първи

CrossFit Games – ден втори

CrossFit Games – ден трети

Споделете с приятели: